Mellom 100 og 200 liv blir reddet årlig på grunn av røykvarslere, viser undersøkelser Norsk Brannvernforening har gjort. Tallet er ti ganger høyere enn det forskningsmaterialet myndighetene hittil har operert med. Ifølge kommunikasjonssjef Håvard Kleppe i Norsk Brannvernforening er effekten av røykvarslere undervurdert.

Effektiv livredder

Halvparten av de som dør i brann mangler røykvarsler, og ifølge Brannvernforeningen er røykvarsleren en enda mer effektiv livredder enn det myndighetene til nå har trodd. Myndighetene har til nå sagt at 10 – 20 liv blir reddet av røykvarsleren hvert år. Vi fant ut at du kan gange det tallet med ti, sier Kleppe.

Årlig blir varslingsanlegg i 70.000 husstander sjekket, men nå kan det bli nødvendig med flere kontroller, ifølge Justisdepartementet. Kan hende det blir nødvendig å intensivere disse kontrollene for å se om folk har røykvarslere. Og vi må se på om vi har god nok informasjon slik at folk forstår at røykvarslere virkelig redder liv, sier Moland Pedersen.

Mot nytt toppår

Det er ca. 500.000 mennesker som til enhver tid bor i en bolig uten røykvarsler, og det er selvsagt altfor mange, sier Kleppe. Det går mot nok et toppår i norsk dødsbrannstatistikk. Bare i november har 14 mennesker mistet livet i en brann, og det totale antallet kan komme opp i 70 innen utgangen av året.

Les: Dødsbrannen i Drammen.

Det er en meget bekymringsfull utvikling, sier statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet.

Felles varslingsanlegg

Den siste dødsbrannen skjedde i en boligblokk i Arendal i helga. Det var montert røykvarslere i alle leilighetene, men nå vil leder av borettslaget, Liv Andersen, også ha et felles varslingsanlegg.

– Jeg var helt sikker på at det aldri ville brenne hos oss, men det gjorde det. En har jo ingen garanti for noen ting lenger, det skjønner en jo, sier Andersen.

(Kilde: https://www.nrk.no/norge/flere-liv-reddet-av-roykvarslere-1.6321549)

Kontakt oss i dag for gratis befaring av din bolig om du ønsker å sikre deg og dine på den beste og tryggeste måten.

Covid-19 tiltak

Vi tar hensyn og følger helseinstituttets anmodninger når vi er på befaringer eller utfører service/vedlikehold hos våre kunder.